Ο ΕΜΝΟΣΤΟΣ ΤΟΠΟΣ

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΚΑΛΑΜΆΤΑ 1944- Η ΠΡΏΤΗ ΜΈΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ , ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ.


Δημοσιεύτηκαν από τον Δημήτριο Ν Ζέρβα και Κωνσταντίνο Δάλλα στην εφημερίδα "Ελευθερία" στις  16 Νοεμβρίου 2000,  με το εξής κείμενο που είναι απόσπασμα απο εφημερίδα του ΕΑΜ της 11.9.1944: 
" Ανθρωποθάλασσα , ο Λαός της Καλαμάτας πήρε μέρος στη Δοξολογία, που ψάλθηκε για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Πλέον από 30 χιλ. Λαού - κατά τους πιο μέτριους πολογισμούς- συγκεντρώθηκαν στην εξέδρα πούχε  στηθεί στη Λεωφόρο Αριστομένους, απέναντι στο  ξενοδοχείο Ακταίο. Η μουσική του Δήμου παίζει εμβατήριο και καταλαβαίνει τη θέση της μπροστά στην εξέδρα. Απάνω στην εξέδρα προσέρχεται υποβασταζόμενος  ο ηρωικός συνταγματάρχης και ταξίαρχος της 9ης Ταξιαρχίας σ. Κωστόπουλος, ο οποίος και τραυματίστηκε στη μάχη της Καλαμάτας. … Μαζί του βρίσκεται ο θρυλικός Ώριων καπετάνιος της Ταξιαρχίας… Διακρίνουμε τους σ. Μπούσιο Αλέκον γραμ. της Νομ. Επιτροπής του ΕΑΜ Μεσσηνίας, Βαγγέλην Δημητρακόπουλον εθνικόν Σύμβουλον Καλαμάτας, τον Αντώνην Δημόπουλον εκπρόσωπον  του Κομουνιστικού Κόμματος , το Γιώργη Δάλλαν εθνικόν σύμβουλον Καλαμάτας και εκπρόσωπο του αγροτικού Κόμματος κ.α. Κατά το διάστημα αυτό, προσέρχεται η Αγγλική αποστολή από τον Ουϊλκι και Kίμψον… αρχίζει η Δοξολογία στις 6 η ώρα. Χοροστατεί ο Μητροπολίτης Οιτύλου και Γυθείου Χρυσόστομος επί κεφαλής 20 κληρικών….."   
 Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ
Μετά το τέλος τη δοξολογίας ένα μέλος της Βρετανικής αποστολής μιλάει προς το Λαό και λέει: " Χαιρετίζω την πρώτη μεγάλη πόλη της Ελλάδας που  λευτερώθηκε, από τους Ιταλούς πρώτα  ύστερα από τους γερμανούς και τώρα τελευταία από τους φασίστες  τάγματα ασφαλείας…”
Και μη το ξεχάσουμε, ο Άγγλος φόραγε στο λαιμό κόκκινο μαντήλι !!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου