Ο ΕΜΝΟΣΤΟΣ ΤΟΠΟΣ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1944 - Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΥΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ

Η φωτογραφία είναι του Χρ. Αλειφέρη.
Δημοσιεύτηκε από τον Δημήτριο Ν Ζέρβα και Κωνσταντίνο Δάλλα στην εφημερίδα "Ελευθερία" στις  26 Νοεμβρίου 2000,  με το εξής κείμενο :  ' Τους τελευταίους μήνες της γερμανικής κατοχής... Γερμανούς  και τους Ταγματασφαλίτες απ' τη μια μεριά, να εξακολουθούν να ρημάζουν το τόπο, και τους αντάρτες απ' την άλλη να πυκνώνουν όλο και περισσότερο τα σαμποταρίσματα και τις επιθέσεις τους....Στις 19 του Ιούλη, χτυπήθηκε μια γερμανική φάλαγγα από τους αντάρτες κοντά στη Πύλο. Σκοτώθηκα καμιά 70ριά Γερμανοί και 35 καμιόνια καταστράφηκαν Ανάμεσα σ' αυτά βρισκόταν κι ένα ελληνικό, ιδιωτικό, φορτωμένο με τρόφιμα του Ερυθρού Σταυρού. Το φόρτωμα πήγε χαμένο κι ο οδηγός , όπως κι' ο φαλαγγάρχης σκοτώθηκαν....Τη 1η Αυγούστου , τέσσερα αυτοκίνητα του Ερυθρού Σταυρού κουβαλούσαν τρόφιμα απ' την Τρίπολη στην Καλαμάτα....κοντά στο καμένο χωριό Άγιος Φλώρος, τα σταμάτησαν οι αντάρτες . Το φόρτωμα κατασχέθηκε ... ο ερχομός της "Βιργίνια"  στην Καλαμάτα. Αυτό το καράβι....στις 11 του ίδιου μήνα αγκυροβόλησε στην Καλαμάτα με 2.500 τόννους τρόφιμα...Οι Γερμανοί αποτραβήχτηκαν με σύστημα και με τέλεια τάξη, απείραχτοι ...από τους αντάρτες. Τα τελευταία φουσάτα τους έφυγαν απ' τη Καλαμάτα στις 5... Σεπτέμβρη ... Οι ταγματασφαλίτες απόμειναν να προστατέψουν τις γερμανικές κοντινέλες. Ήταν κονομημένοι από λιανοτούφεκα , από βαρύ πυροβολικό, από φυσεκλίκια κι από αποθήκες καργαρισμένες τρόφιμα.... οι γερμανικές αποθήκες  με τα τρόφιμα ...παραδόθηκαν ακέριες στους Ταγματασφαλίτες κι όχι στον Ερυθρό Σταυρό, όπως έγινε σε μερικές άλλες περιοχές.
Με την υποχώρησή τους οι Γερμανοί κατέστρεψαν τη σιδεροδρομική γραμμή προς την Αθήνα, τίναξαν στον αέρα κάμποσα περάσματα κι άλλα τόσα γιοφύρια  στις μεγαλύτερες δημοσιές ...Άμα συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους οι αντάρτες , που οι πιότεροι από αυτούς ήταν ντυμένοι στα κουρέλια αλλά αρματωμένοι με σύγχρονα τουφέκια , βαλαν μπροστά τις επιθέσεις. Στις 10 του Σεπτέμβρη έπεσε η Καλαμάτα, στις 15 ο Μελιγαλάς και στις 22 οι Γαργαλιάνοι` όλα ύστερα από ματοβαμμένες μάχες, με συνακόλουθα εκτελέσεις και καταστροφές...." 
Το κείμενο είναι του Αξελ Πέρσον. από το βιβλίο του Κωστή Παπακόγκου " Αρχείο Πέρσον. Κατοχικά Ντοκουμέντα του ΔΕΣ Πελοποννήσου" Εκδόσεις Παπαζήση.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου